Neodvisno omrežje je pri Ministrstvu za kulturo vpisano v razvid medijev pod zaporedno št. 2171.

© 2022 neodvisen.si

Nacionalni podpornik programa Neodvisen.si je Varuh zdravja, Vzajemna

 

ostali podporniki programa »

 

Konkretno in neposredno

Hiperseksualizirana generacija mladostnikov

Tudi če je naš otrok star le štiri ali pet let, je povsem na mestu vprašanje, kako nanj vplivajo seksualne vsebine, s katerimi je soočen npr. na televiziji ali internetu. Morda ne razume seksualne vsebine, a zelo verjetno si jo zapomni. V sodobnem času so otroci izpostavljeni neverjetni količini tovrstnih informacij, ki pogosto niso le seksualne, ampak tudi nasilne narave. Tem vsebinam bodo izpostavljeni ne glede na naš trud, da bi to preprečili. Zato je toliko pomembnejše, kakšna sporočila otrok o spolnosti dobi od staršev, da se odzovemo, ko zvemo ali vidimo, da je otrok v stiku s temi vsebinami. V nasprotnem primeru se otrok sooča z dvema težavama: seksualno vsebino, ki je nima kam umestiti, in neodzivnostjo staršev. Prepuščen je samemu sebi, da osmisli in čustveno predela, kar se je zgodilo.

V različnih obdobjih otroke zanimajo različne informacije o spolnosti, vendar kljub vsemu seksualizirana družba pripomore k temu, da seksualnost postaja pomemben del njihovega življenja prezgodaj. Poglejmo nekaj primerov:

  • petletni otrok uporablja besedo seks, ne da bi se zavedal njenega pomena;
  • nekateri njegovi vrstniki se začnejo dotikati spolovil zaradi pretirane radovednost;
  • osemletnik sprašuje o razlikah med dildom in vibratorjem, zanima ga, če moški lahko postane ženska – menjava spola;
  • desetletnik sprašuje o spolnih praksah in je že zelo blizu spolne aktivnosti.

K vsemu temu pripomore tudi Hollywood, ki sporoča in narekuje, kako naj bi se vedli in oblačili. Šolski sistem na žalost ne ponuja veliko pomoči in staršem ne olajša njihovega dela, tudi ne njihovega boja s seksualiziranimi sporočili družbe. Če pa že omogoči vsaj del spolne vzgoje, je ta pogosto osredotočen na medicinski del, reprodukcijske organe in zaščito pred nosečnostjo ter spolno prenosljivimi boleznimi. O različnih dimenzijah človeške spolnosti pa je na žalost le malo govora.

Peter Topić

Peter Topić

Diplomiral na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani.

Po sedmih letih izobraževanja iz Transakcijske analize pri dr. Zoranu Milivojeviću si je pridobil naziv TAP (Transactional Analyst - Psychotherapist). Specialistični študij je nadaljeval na mednarodnem inštitutu IITAP (International Institute for Trauma and Addiction Professionals). Leta 2011 je zaključil specialistični študij v ZDA in s tem postal prvi Slovenec in peti Evropejec, ki je pridobil naziv CSAT (Certified Sex Addiction Therapist).

Število prispevkov

6