Neodvisno omrežje je pri Ministrstvu za kulturo vpisano v razvid medijev pod zaporedno št. 2171.

© 2021 neodvisen.si

Nacionalni podpornik programa Neodvisen.si je Varuh zdravja, Vzajemna

 

ostali podporniki programa »

 

Konkretno in neposredno

Kdaj in kako v vzgoji postaviti odločen ne

Vsak otrok potrebuje starša oziroma skrbnika in vzgojitelja, ki ga ima rad, ga razume, sprejema in ga hkrati tudi omejuje. Vzgoja je zares učinkovita le v kombinaciji obojega, ljubezni in meja. Še predno otroku strogo in dosledno postavljamo meje, mu je nujno tudi dati občutek, da ga imamo ves čas radi.

Resnica

Pri postavljanju meja otroku se mnogim odraslim zatakne, ker ne poznajo pravega načina. Za uspešno in kvalitetno postavljanje meja otroku je namreč potrebna visoka stopnja osebnostne zrelosti odraslega.

Rešitev

Otroka imeti najprej rad, ga razumeti in sprejemati, šele nato ga omejevati in mu postavljati meje. Oboje, tako ljubezen brez omejevanj in omejevanje brez ljubezni je otrokom škodljivo. Eno brez drugega ne bo rodilo dobrih sadov.

dr. Aleksander Zadel

dr. Aleksander Zadel

Psiholog in specialist klinične psihologije.

Pri svetovanju se opira na znanja teorije izbire in na njej osnovanem pristopu realitetne terapije. Blizu mu je predvsem delo s tistimi, ki se soočajo s hudimi življenjskimi izgubami. V svetovalnem razgovoru je usmerjen na spremembe, ki jih lahko posameznik sam naredi, na aktivno soočanje s težavami in konfrontacijo nerealnih pričakovanj v določenih okoliščinah. 

Število prispevkov

10