Neodvisno omrežje je pri Ministrstvu za kulturo vpisano v razvid medijev pod zaporedno št. 2171.

© 2022 neodvisen.si

Nacionalni podpornik programa Neodvisen.si je Varuh zdravja, Vzajemna

 

ostali podporniki programa »

 

Konkretno in neposredno

Zasvojenost s seksualnostjo

Ko poskušamo opredeliti zdravo spolnost in spolno svobodo, so nam v opomin prav izkušnje ljudi, pri katerih se je svobodna izbira sprevrgla v breme, bolečino ali celo zasvojenost. Pri zasvojenih je spolnost izgubila globlji pomen, postala je le še sredstvo za omamo in beg pred neprijetnimi čustvi.

Pogosto se ljudje sprašujejo, koliko seksa je še sprejemljivo, preden lahko govorimo o zasvojenosti s seksualnostjo. Koliko alkohola je treba, da nekdo postane alkoholik? Obe vprašanji zgrešita bistvo zasvojenosti. Ne gre za količino ali vedenje, pač pa za namen in učinek. V podobni zagati se znajdemo, ko poskušamo zasvojenost opredeliti prek vedenjskih vzorcev. Pri alkoholu bi to pomenilo, da je pomembno, ali pijemo žganje, vino ali pivo in kdaj pijemo. Na vsa ta vprašanja ne moremo odgovoriti. Lahko pa razumemo in vidimo, da je alkoholizem izčrpavajoče in uničujoče ravnanje. Podobno je s spolnostjo. Vsak človek se drugače odziva tako na alkohol kot na spolnost in temu moramo prilagoditi tudi kriterije za ugotavljanje zasvojenosti.

Zasvojenost s seksualnostjo nima veliko skupnega z dejstvom, kako pogosto oseba menjava partnerje in da ni monogamna, prav tako zasvojenosti ne opredeljuje spolna usmerjenost. Če je oseba preokupirana z določenim vedenjem do te mere, da postane z njim obsedena, poskuša z njim prenehati, a ji ne uspe, če to vedenje negativno vpliva nanjo, a se mu kljub temu ne odpove, takrat govorimo o zasvojenosti.

Prav tako zasvojenost s seksualnostjo nima nič ali pa zelo malo skupnega s tem, kaj osebo vzburja v seksualnem smislu. Povezana je namreč z intenzivnostjo in vznemirjenjem, ki sta posledica seksualne izkušnje, njen namen pa sta čustvena otopelost in beg pred neprijetnim.

Zasvojeni ne želijo čutiti tega, kar v resnici čutijo, včasih ne želijo čutiti ničesar.

Zasvojenosti s seksualnostjo torej ne moremo opredeliti na osnovi enega dejavnika ali vedenjskega vzorca. Zasvojeni se lahko omamljajo s kompulzivnim masturbiranjem, sanjarjenjem o ekstatičnem seksu z namišljenim ali resničnim partnerjem, lahko pa obsedeno razmišljajo o seksualnih avanturah, imajo več sočasnih odnosov, vedno znova zapeljujejo druge, kljub temu da že imajo partnerja. Prav tako jih lahko privlači seks z anonimnimi partnerji, kličejo vroče linije ali plačujejo za katero koli obliko seksa; z njim lahko služijo, npr. izdelujejo gradiva z eksplicitno seksualno vsebino, ali pa s temi izdelki trgujejo, sodelujejo lahko v sadomazohističnem seksu, njihov vzorec je lahko voajerizem ali pa ekshibicionizem, pa tudi kako drugače lahko prestopajo spolne meje drugih ljudi.

Peter Topić

Peter Topić

Diplomiral na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani.

Po sedmih letih izobraževanja iz Transakcijske analize pri dr. Zoranu Milivojeviću si je pridobil naziv TAP (Transactional Analyst - Psychotherapist). Specialistični študij je nadaljeval na mednarodnem inštitutu IITAP (International Institute for Trauma and Addiction Professionals). Leta 2011 je zaključil specialistični študij v ZDA in s tem postal prvi Slovenec in peti Evropejec, ki je pridobil naziv CSAT (Certified Sex Addiction Therapist).

Število prispevkov

6